Любопитно

Любопитно

Най-безопасните коли на 2011 г. в Европа
02/02/2012г.

Най-безопасните коли на 2011 г. в Европа

Най-безопасните автомобили на европейския пазар за 2011 г. са вече известни. Европейската организация за оценка на сигурността на автомобилите Euro NCAP определи най-добре представилите се автомобили в пет отделни класа след изпитанията на 53 нови модела за 2011 г..

Напредъкът в безопасността на колите става все по-осезаем, след като 41 от моделите получиха максималните пет звезди за сигурност, а 11 автомобила постигнаха 4 звезди. Популярният у нас румънски кросовър Dacia Duster се оказа най-зле представилият се автомобил и единственият с оценка от 3 звезди за 2011 г.

Резултатите се базират на широк набор от критерии за активна и пасивна сигурност. Всеки от автомобилите е подложен на краштестове за преден, заден и два вида странични удари, при които отделно се оценява защитата за шофьора, възрастните пътници и децата. Отделно от тях се оценява по точки и пораженията, които колата нанася при сблъсък с пешеходци. В областта на помощните системи за сигурност се оценява наличието на асистент за ограничаване на скоростта, система за електронен контрол на стабилността (ESP) и за напомняща функция за поставяне на предпазните колани.

Специално внимание за електромобилите

Сред 53-те тествани коли са и първите четири електромобила, които станаха достъпни на европейския пазар през миналата година. Те са подложени на същите тестове, както и конвенционалните коли, но в допълнение се обръща и специално внимание на цялостта на батерията им след катастрофа. Nissan Leaf е първата електрическа кола, с 5 звезди от Euro NCAP, с което се нарежда и сред най-безопасните малки семейни автомобили на 2011 г.

Революцията на технологиите

Разширените системи за безопасност, които все още не са влезли в системата за оценка на Euro NCAP са донесли допълнително признание за производителите на автомобили. Ford Focus е получил най-много – четири бонуса, заради помощника за запазване на движението в рамките на лентата, активната система за спиране при ниска скорост в града и още две сигнализиращи технологии. Победителите в своите класове Mercedes B Class и Volvo V60 пък са били наградени за сигурност в града и превенция срещу катастрофи, благодарение на автономната си система за спиране в критични ситуации (AEB).

Безопасността, която предлагат AEB системите е изключително сериозна, според генералния секретар на Euro NCAP доктор Мишел ван Ратинген. Затова организацията е на път да добави оценка и за тези системи, като задължително изискване за пет звезди в бъдеще, като по този начин се надява да насърчи навлизането на тези технологии във все повече автомобили.

Изискванията стават още по-големи

През 2012 г. предстои да се въведат още по-строги стандарти за петте звезди на Euro NCAP. От 40% на 60% например ще бъде вдигната минималната оценка за безопасност на пешеходците, което отразява постигнатите на няколко етапа подобрения в тази насока.

Докато някои производителите на автомобили вече успяха да докажат, че колите им могат да прекрачат към нови граници на сигурността, нарастващите изисквания ще поставят предизвикателство пред останалите, за да подобрят сигурността на пътя, според Euro NCAP.

А ето и отличниците по класове и техните резултати:

 

Компактни офроуд автомобили 4х4

Audi Q3 2.0 diesel


Защита на възрастни 94%

Защита на деца 85%

Безопасност за пешеходци 52%

Помощни системи за сигурност 86%

 

safecar1

 

Мини автомобили

Chevrolet Aveo 1.2


Защита на възрастни 95%

Защита на деца 87%

Безопасност за пешеходци 54%

Помощни системи за сигурност 93%

 

safecar2

 

Компактни семейни автомобили

Ford Focus 1.6 TDCI “Trend”

Защита на възрастни 92%

Защита на деца 82%

Безопасност за пешеходци 72%

Помощни системи за сигурност 71%

 

safecar3


Клас компактни мултифункционални автомобили

Mercedes Benz B Class B200 CDI


Защита на възрастни 97%

Защита на деца 81%

Безопасност за пешеходци 56%

Помощни системи за сигурност 86%

 

safecar4

 

Клас големи семейни автомобили

Volvo V60 2.0 diesel “Momentum”


Защита на възрастни 94%

Защита на деца 82%

Безопасност за пешеходци 64%

Помощни системи за сигурност 100%

 

safecar5

 

Освен петте победители, Euro NCAP определи и техните подгласници. Това са Chevrolet Malibu, Mercedes M-Class, Toyota Yaris, Lexus CT200h, Opel Zafira Tourer, Hyundai ix20, както и BMW X1. Подробните резултати, оценки и снимки от тестовете на всеки от 53-те автомобила за миналата година можете да откриете в интернет страницата на Euro NCAP.

 

Източник: Insurance.bg